Öncelikle, Yerel seo nedir? sorusunu “Bir işletmenin hizmet verdiği ülke ya da ürün sundukları bölge dışında bilinmelerinin anlamsız olduğu noktalarda potansiyel müşterilere ulaşmak için yapılması gereken bir arama motoru optimizasyonu çalışmasıdır.” şeklinde cevaplamak mümkün. Örneğin, Burdur’da hizmet veren bir oto kiralama işletmesinin ulusal anlamda bilinmesinin o işletme için bir getirisi olmadığı gibi buna ihtiyaçta yoktur.
Yerel Seo ve Ulusal Seo Farkı Nedir?
Genel olarak seo için geçerli tüm teknikler yerel yani, local seo için de geçerlidir. Yerel seo çalışmaları sırasında, işletmenin iletişim bilgileri gibi noktalar devreye girmekte. Amaç, işletme bilgilerini yereldeki bilgileriyle sunmakta ve potansiyeli bu yönde hedeflemektir. Google Plus ve Google Rehber kullanımı bu çalışma için gerekli olacaktır. Yerel seo için Google Rehber üzerinden bir işletme kaydı yapmanız gerekirken ulusal seo için böyle işlemin gerekliliği yoktur.
Yerel Seo’da Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?
Yerel seo site içi optimizasyonda internet sitenize ait her sayfa yapılandırılmalı. Bunun için içeriğinizin anahtar kelimeleri ve bunların varyasyonları tespit edilmeli. Google’ın sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcı, size analiz sırasında yardımcı olabilecek bir araçtır. Örneğin; Burdur’da bir oto kiralama işletmesi için sayfalarda yer alacak içeriklerde geçirilecek kelimelerin arama hacimleri ve rekabet seviyeleri araştırılmalı. Bahsedilen araç, bu araştırmaya imkan sağlayacaktır. Anahtar kelimelerinizi belirlemek için Google İlgili Aramalar bölümünü kullanmanız mümkün. Ayrıca, SemRush adlı araçta 10 kelimeye kadar ücretsiz şekilde size arama fikirleri sunar.
Yerel Seo’da Site İçi Optimizasyon Nasıl Yapılır?
Yerel seo site içi optimizasyon sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar:
Bu adımda hedefler belirlenmeli sitenizin sayfaları için hedefleriniz doğrultusunda optimizasyon çalışması yapılmalı. Local seo sayfa optimizasyonu için gereken bazı ek noktalara da dikkat edilmelidir. Örneğin; sayfa başlığınız yerel konum içermeli ve yine bu konumu içeren meta açıklamaların sayfanızda bulunması gerekir. Bu açıklama 165 karakteri geçmeyecek şekilde yapılmalı.
Site içi yapılacak diğer çalışmalar ise şu şekildedir:
- İnternet adresinizle ilgili sayfalarda ve Google Plus sayfanızda yerel iletişim bilgilerinize yer vermelisiniz. Google Plus sayesinde iletişim bilgileriniz tıklanabilir olacaktır.
- Birden fazla ofis sahibiyseniz sayfalarınızı her konum için ayrı ayrı ele alarak yapılandırmalısınız.
- Google Maps üzerinden konum işaretlemenizle birlikte “Harita Yerleştir” işlemini tamamlamalısınız.
- Coğrafi bir sitemap dosyası oluşturarak coğrafi anlamda kayıt-index almayı sağlayabilirsiniz. Bunu, Geo Sitemap Generator ile gerçekleştirmeniz mümkün.
- İnternet sayfanızı şehir ya da bölge rehberlerine kaydetmeniz site dışı çalışmalarınıza da faydalı olacaktır. Google My Business kullanımıyla Google Rehber kaydınızı yapabilirsiniz.
- Şehir rehberi niteliğinde olan sitelere kayıt yaptırarak bilinirliğini artırma yönünde bir adım daha atabilirsiniz.
- Tabiki, sosyal platformlarda yerel işletme kaydınızı yapmalısınız. Facebook üzerinden “Yerel İşletme veya Yer” oluşturmak size kendi şehrinizdeki potansiyeliniz için katkı sağlayacaktır. Yine bu yolla kategori ya da telefon numarası gibi bilgilerinizi sayfanıza ekleyerek sayfanızı duyurabilirsiniz.