Aralarında Twitter, Facebook, Google, Apple gibi dünya devlerinin bulunduğu büyük markalar son yıllarda çok sayıda yapay zeka firmasını bünyelerine aldılar. 2015 yılında 2.5 milyar dolar olan yapay zeka pazarının 2019’da 12.5 milyar dolara çıkması bekleniyor. Yıllardır üzerinde çalışılan yapay zeka özellikle son yıllarda büyük veri, gelişen yeni algoritmalar ve artan teknik güçle çok başarılı bir konuma yerleşti. Bununla birlikte ses tanıma, görüntü işleme, otonom öğrenme gibi birçok dal kabiliyetleri göz önüne alınarak desteklenmeye başlandı. Yapay zeka birçok sektöre büyük fırsatlar sunacak gibi. Bu durumdan en çok faydalanacak olan ise, pazarlama sektörü gibi görünüyor. Bir IBM araştırmasına göre, %60 civarında firma yapay zeka pazarlaması ile ilgili gücü kullanmaya başladı bile.
Yapay Zekanın Pazarlama İçin Kullanım Alanları
- Büyüyen hacmi analiz etmek
- Bilginin işlenmesi
- Karar verme sürecini kolaylaştırmak
- Müşteriyle etkileşim yakalamak
- Hedef kitleyi büyütmek
- Müşteri ilişkilerinde süreklilik sağlamak
- Farklı veri setleriyle analizle elde edilen bilgileri birleştirmek
Bu kullanım alanlarından son madde için verilecek bir örnek IBM Watson. Bir spor giyim markası IBM Watson ile iş birliği yaparak kullanıcı bilgilerini üçüncü parti toplayarak onlara diyet listesi ya da aktivite alternatifleri sunan bir aplikasyon geliştirdi. Bu uygulama “Record App” olarak bilinmekte. Bildiğiniz üzere Watson, IBM’in yapay zeka gözdesi.
Google’ın Yapay Zeka Tecrübesi
Google Rankbrain Google’ın yapay zeka algoritması. Makine öğrenmesiyle arama sonuçlarını güçlendirmeyi hedefleyen bu algoritma, aramaların daha iyi sonuçlar vermesini sağlıyor. Ayrıca, uzun kelime öbeklerini daha anlamlı sonuçlarla eşleştirmek ve daha kaliteli sonuçlar göstermek için Google çalışmalarına hızla devam ediyor.
Diğer Yapay Zekalı Örnekler
- Google dışında yapay zekanın taşındığı başka bir örnek, The Grid. Bu bir web sitesi tasarım programı ve akıllı zekaya sahip. Yapay zekanın alanları ile güçlü bir otomasyon sistemi sunan web sitesi, akıllı görsel tanıma gibi alternatifler sunuyor.
- Yapay zeka ile pazarlamada fiyat etiketlemede daha uygun hale getirilebilir. Ürün ve satışta fiyat eşleştirmeleri oldukça mantıklı hesaplamalar gerektirmekte. Bu yükü ortadan kaldıracak bir yapı hiçte fena olmayabilir.
- USAA bir finans şirketi ve Saffron ise, Intel’in bir birimi. Bu iki firmanın birlikte geliştirdikleri bir yapı var. Bu yapı, müşteri davranışlarını yapay zekayla analiz ederek modellemeler çıkarılmasını sağlıyor. 7 Bin faktörün göz önüne alındığı bu uygulama yaklaşık %85 civarında doğru sonuç veriyor.
- WayBlazer akıllı bir seyahat platformu. IBM’in Watson’ı ile birleşti ve bir turizm acentası için kullanıcılara seyahat önerileri sunan bir uygulama yarattı.
- Peki, Baidu tarafından hayata geçirilen ve mükemmel bir amaca hizmet eden DuLight hakkında bir duyumunuz var mı? Özellikle görme engellilerin hedef alındığı bu yapı, önünüzde olan manzarayı anlatıyor. Ürün, bir kişi yürürken karşısına çıkan engelleri de bildirebiliyor. Şimdilik test aşamasında ama hem görme engellilerin hayatında yaratacağı etki hem de pazarlama potansiyel düşünülünce oldukça muhteşem olacağı kesin değil mi?