Web Sitemi Nasıl Taşırım?

Kategori SEO Paylaşımları

Web Sitemi Nasıl Taşırım

Gün geçtikçe gelişen teknolojinin kaçınılmaz bir sonucu olan web sitenizi bakıma alma işlemi, teknolojinizle birlikte içeriklerinizi ve tüm dosyalarınızı taşımayı gerektirebilir. Marka yapılandırmanızı değiştirme durumunuzda bir gereklilik haline gelebilir. Bu da yeni bir domain demek. İşte bunlar gibi birçok nedenle sitenizi taşımak zorunda kalabilirsiniz. Site taşımak doğru yapılmadığı zaman müşterilerinizin tamamını kaybetmenize neden olabilecek ciddi bir problemdir. Birçok analizde siteye gelen organik trafiğin, site taşırken yapılan hatalar sonucu sıfıra indiği gözlenmiştir. Bu tüm itibarınızın sarsılması anlamı da taşır. Ancak eğer doğru işlemler yapılırsa işte o zaman bu taşıma, aramalardaki görünürlüğünüzü ve pazarlama kanallarınızı oldukça olumlu etkileyebilir.

İşte sitenizi taşımak için uygulanması gereken adımlar:

  • Site taşımanın bir ekip çalışması olduğunu unutmadan alt domainde herşeyi test etmek mantıklı olacaktır. Böylece, komut zincirinde yaşanması muhtemel herhangi bir sorun büyük hasarlara yol açmayacaktır.
  • Yeni siteniz eski sitenize nazaran çok daha başarılı olmalıdır. Bunun için web tasarımcılara sitenizi emanet etmeden önce sadelik konusunda uyarmanızda fayda var. Zira gösterişli bir site, kullanışlı anlamına asla gelmez. Bunu gözardı etmemek gerekir. Ayrıca yüklenme hızı ve arama motoru optimizasyonu uyumluluğuna dikkat edilmelidir. Bu gibi konuları dikkate almadan çalıştığınız bir süreçte performansınız çalışma sürenizle doğru orantılı olmayabilir.
  • Süreç boyunca her adımı izlemeli ve denetlemelisiniz. Bunun için bazı araçlardan yardım alabilirsiniz. Backlinklerinizi, sayfa indexlerini, sıralamaları, … kontrol altında tutmalısınız. Bunların takibini yapmak çalışmalarınıza yön de verecektir.
  • Web sitesi taşımak için en önemli adımlarda biri de 301 yönlendirmeleridir. Aramam motorlarına site değişikliğiniz bildirerek bu değişikliği net şekilde ortaya koymalısınız. Eski sitenize ait her url yi yeni sitenize uygun hale getirin. Bu url ler sayfa içerikleriyle ilişkilendirilmelidir. 302 yönlendirmesi daha kolay uygulanabilir olduğundan tercih edilme eğilimi de fazla olabilir. Ancak bunlar geçici yönlendirmeler olduğundan uygulanmaması eski sitenizden vazgeçtiğinizi gösterir ve bu iyiye işarettir.
  • Eski sitenizin yaygınlığını şimdi yeni siteniz için yaratmalısınız. Aslında bu da zor adımlardan biridir. Birçok kişi sitenizi tanıdı ve linkinizi sosyal platformlardan paylaştı. Yer imlerine eklendiniz; eski siteniz linkler verildi. Yeni bir site tüm bunları da yenilemek için çalışmak anlamına gelir. Bunun için henüz siteniz yayınlanmadan yeni sitenizin yolda olduğunu duyurmak oldukça akıllıca bir yöntem olacaktır. Böylece takipçileriniz bizzat yönlendirmiş olacaksınız ve bu oldukça etkili olacaktır.
  • Son adımda sitenizi hızlıca taşımanız gerekir. Süre uzadıkça arama motorlarında indexlenme durumunuz oldukça karışacaktır. Bu da hiç işinize gelmeyecektir.

Bunun için yapmanız gerekenler ise, şöyle:

  • Planlanmış belgelere 301 yönlendirmesi uygulamalısınız.
  • Yeni url ler için rel= canonical etiketlerini güncellemelisiniz.
  • Sitenizdeki linklerin tamamını güncellemelisiniz.
  • Eski sitenize link verenlerin bu linkleri güncellemelerini sağlamalısınız.
  • Site haritanızı güncellemeli ve arama motorlarının ağ yönetici araçlarına sunmalısınız.
  • Tüm işler bittikten sonra da tedbiri elden bırakmayın ve takipte olun. Eğer Google site içi linklerde bir sorun gözlerse ziyaretçi trafiğinizde ani bir düşüş yaşamanız olası. Bu ve bunun gibi durumlar için hazırlıklı olmalısınız. Sunucu hataları ve yetersiz indexleme durumlarını ağ yöneticinizde inceleyin. Eski sitenizin ve yeni sitenizin sıralamalarını karşılaştırarak takip etmelisiniz. Eski site için durum olumsuzlaşırken yeni site bu durumu dengeliyor olmalıdır.

Bu adımları takip ederek sorunsuz bir taşıma gerçekleştirmeniz mümkün. Ziyaretçi trafiğinizi de sabitlediğinize göre, artık düzenli ve güncel içerikler yayınlamaya devam edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir