Matt Cutts (Google spam departmanı eski yöneticisi) 22 Haziran 2014 tarihinde bir video yayımladı. Yayımladığı bu videoda Facebook beğenilerinin ya da Twitter’da takipçi sayısının, yani bir profilin otorite ve etkisini belirleyen metriklerin, arama motoru sonuçlarında bir etki oluşturmadığını belirtti. Dijital pazarlama ve SEO dünyası bu açıklamayla birlikte tabir yerindeyse dağıldı. Çünkü SEO uzmanları sosyal medyayla SEO arasındaki ilişkiye ve bu ilişkinin gücüne inanmaya başlamışlardı. Ancak yapılan bu açıklamayla beraber oluşturulan planlar sekteye uğramış olacaktı. Ancak durumun gerçekten böyle olup olmadığına bakmak gerekliydi. Durumun gerçeği ne kadar yansıttığı ise gelecekte olduğu kadar geçmişte saklıydı.
Matt Cutts Tarafından Yayımlanan Başka Bir Video
Matt Cutts, 2010 yılında da bir video yayımlamıştı. Bu videoda arama motoru sıralamalarını sosyal sinyallerin etkilediğini belirtmişti. Bununla birlikte searchengineland.com SEO periyodik tablosunda da sosyal medya oldukça önemli bir başlık şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Searchmetrics tarafından 2013 senesinde yayınlanan sıralama korelasyon tablosunda da sosyal medya ile SEO oldukça yakın ilişki içinde durmaktadır. Bu analizler ve ortaya konulanlar Google’ın SEO konusunda her dediğine inanılmalı mı sorusunu akıllara getirmektedir. Bu ikili arasındaki ilişkinin derinlemesine incelenmesi gereklidir. Bu yazımızda bu ikilinin ilişkisine daha yakından bakacağız.
Sosyal Medya ve SEO Konularında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sosyal medya ve SEO alanında en bilinmesi gereken şey, sosyal medya arama sonuçlarına etki ediyor olabilir de olmayabilir de ihtimallerinin olduğunun bilinmesidir. Birçok web sitesi, sitede içerik yayınladıktan sonra bu çalışmaları sosyal medyada takipçilerine duyurmaktadır. Bu durumun SEO açısından avantaj olup olmadığına dair ise çok fazla görüş vardır. SEO konusunda dünyaca ünlü olan Neil Patel, sosyal medyanın yeni yüzü olduğunu düşünmektedir. Genel olarak da sosyal medyanın sayfaları arama motorunda üst sıralara taşıdığı düşünülmektedir. Beğenilen paylaşımlar sonrası site ziyaretleri, beğenilerin paylaşılması, tıklanması sayfalar için avantajdır.
Sosyal medya paylaşımlarının arama sonuçlarında etkisi hakkında net bir bilgi olmasa da sosyal profillerin arama motoru sonuçlarını etkilediği kesindir. Sosyal medya profilleri, web sitelere göre daha sıcak bir izlenim bırakmaktadır. Bu durumun yardımıyla web sitenize müşteri çekmeniz çok daha kolay olmaktadır. Arama motorunda listelenen sosyal medya profil hesapları sayesinde daha kolay bir etkileşim sağlamak ve bu etkileşimi SEO alanında avantaja çevirmek mümkündür. Ayrıca sosyal medya kanallarının da bir arama motoru olduğu unutulmamalıdır. Yani insanlar sosyal medya araçlarını arama motoru gibi kullanmaktadır. Özellikle hashtag sayesinde içerikler sosyal medya üzerinde çok daha rahat bulunabilmektedir. Facebook 2010 senesinde günde ortalama 1 milyar aramanın Facebook üzerinde gerçekleştiğini iletmiştir. Şirketler bu tabloya göre sosyal medya araçlarında da görünürlüklerini arttırmalıdırlar.
Geleceğin Değişim Sağlaması
Google algoritmalarında çok fazla değişiklik yapmıştır. Değişiklikten kasıt sadece yapılanlar değil, aynı zamanda değişiklik oluşturulup geri çekilenlerdir. Authorship, buna en iyi örnektir. Google arama sonuçlarında yazarın resmini gördüğümüz bu olaydan Google pat diye vazgeçmiştir. Ancak bu özelliğe geri dönüş yapacağı çoktan konuşulmaya başlanmıştır. SEO durumunu sosyal medya çalışmalarının etkilediği daha yaygın olan bir görüştür. Ancak bu görüş doğru olmasa da yakın zamanda bu denklemin bozulacağı kesindir. Tüm dünyada sosyal medya yönetimi varken, Google bu durumdan habersiz kalmayacaktır. Belki de bu durumdan zaten haberlidir. Bu nedenle akıllı davranarak SEO çalışmalarına sosyal medya mutlaka dahil edilmelidir.
Kurduğunuz ve yönetmeye başladığınız seo uyumlu web siteniz tek başına yol almak için bir noktadan sonra yetersiz kalabilir. İnternet sitenizi dışarıdan güçlerle destekleyerek seo ve sosyal medya stratejilerini izleyerek çağımızın gereklerinden uzak kalmak istemiyorsanız işte size sorular üzerinden strateji tüyoları:
-
Web sitesinde sayfa yapısı nasıl oluşturulmalı?
Ziyaretçilerinizin sosyal platformlarınızdaki hesaplarınıza kolayca erişebilmelerine sitenizden izin vermeli ve onlara yol açmalısınız. Ayrıca, firmanıza ya da markanıza ait logonuz da algı yaratmak açısından oldukça önemli. Sosyal platformlardan hesaplarınıza erişenler profilde bu logoyu görmeliler. Bu durum, sosyal platformlarda online itibar için yüksek değere sahiptir. Kapak fotoğrafı, tasarım, sloga, kullanılan görsellerin kalitesi, girişte ziyaretçilerinizi karşılayan bir açıklama, … tüm bunlar birleştiğinde geriye kalan iletişim bilgilerinizi eklemektir.
-
Web sitesi için kaliteli içerik nasıl hazırlanır?
Seo ve sosyal medya ilişkisi bu noktada da karşımıza gelecektir. İçeriklere eklenecek görseller mevcutta ise, bunların içerikle bağlantılı olmasına ve gerekli mesajı verir nitelik taşımasına dikkat edilmelidir. Bu web siteniz için geçerliyken aslında tüm sosyal platformlardaki paylaşımlarınız için de geçerli. Örneğin; duyurmak istediğiniz bir kampanyanız var. Görseliniz kampanyanızı yansıtır şekilde, kaliteli ve anlaşılır olmalıdır. Instagram’ da bu görseli paylaştığınızda eğer görsel üzerinde yazılı olarak kampanyanızdan bahsetmiyorsanız ilgili bir yorumla bu işi halledebilirsiniz. Bu noktada önemli olan takipçilerinizin bahsi geçen yorumda kampanyayla ilişkili bir kısa açıklama okuyor olmaları noktasıdır.
- Sosyal hesaplarda takipçi artırmak için izlenecek stratejiler nelerdir?
Öncelikle, paylaştığınız gönderiler kadar bu gönderileri ne zaman paylaştığınız da önemlidir ve hatta paylaşım sayınız da. Neden mi? Takipçilerin sizin gönderilerinizden sıkılmaması ilk hedef olmakla birlikte gönderinin ilgi çekmesi yönünde de bir efor harcanmalı. Çok küçük bir hata, takibi bırakmalarına neden olurken izleyeceğiniz doğru stratejinin etkinliği marka değerinizi o derece yukarı taşıyacaktır. Her gün gönderi yayınlayarak markanızı hatırlatmaya özen göstermelisiniz. Ancak günde on gönderi paylaşmak gibi bir gaflete düşmemenizi tavsiye ederiz. Zira, ziyaretçileriniz tüm akışta markanızı görmekten hoşlanmayacaktır. Hedef kitle doğru yerde olduğundan emin olmalı. Büyük resme hitap ediyor olmalısınız. Canlı yayınlar, tanıtım videoları, yaratıcı içerikler, … profilinizi besleyecek ögelerdir. Bunlardan vazgeçmeyin. Bir potansiyel yakalayıp takipçilerinizle bağlantı kurmayı başardığınızda artık onların görüş ve önerilerini, şikayetlerini de dikkate alıyor olmakla birlikte markanızla ilgili yaşadıkları sorunlara da en hızlı şekilde çözüm üretiyor olmalısınız. Yorumların önemi hakkında diğer yazılarımızda bahsetmiştik. Yönetilmesi hem zor hem kolay olan bu güçlü silah itibarınızı bir anda yerle bir edebilir. Yorumların yönetilebilirliği için ayrı stratejilere başvurmalısınız. Şunu da belirtmeliyiz ki Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Youtube ve Instagram ayrı ayrı stratejiler içerir. Ancak ortak olarak görsel kalitesini, verilen mesajı, hesap yönetilebilirliğini, ziyaretçilerinizle etkileşiminizi ve yaratıcılığınızı içerirler. Her platformu kendi kültürüne uygun olarak yönetmelisiniz.
Tüm bunlar bilinirliğinize olumlu yansıyacağından seo katkısı sağlamak için de iyi yöntemlerdir. Seo ve sosyal platformlar marka varlığınıza değer katmak için oldukça önemli unsurlar. Gelişmeleri takip ederek teknolojinizi ve stratejilerinizi güncellemekte ziyaretçilerinizi kaçırmamak için yapmanız gerekenler arasında.