On page seo sayfa içi seo olarak tanımlanan kullanıcıya iyi bir deneyim sunmak için geniş teknikleri içinde barındıran çalışmalar bütünüdür. Sitenize dair düzenlemeler gerektiren bu yöntemde seo hizmetlerinde olduğu üzere amaç, ziyaretçi ivmesini artırmaktır. Sitenin kendisininde düzenlemeler gerektirdiğinden site içi seo olarakta bilinmektedir.
Genel olarak site içi seo için en basit olarak kriterler temiz kodlama, kaliteli ve özgün içerik, düzenli javascript ile css kodları, sayfanın yüklenme hızı, domain seçimi, … gibi faktörleri dikkate alır. Site içi optimizasyonu sağlamak için tabiki birçok yöntem mevcut ancak en temelleri aşağıda bahsedilen şekildedir. Bunların dikkate alınması ve uygulanması uzun vadede başarılı sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken kriterler şöyledir:
- Domain: Seo uyumlu bir domain seçmeyi dikkate almalısınız.
- Url Yapısı: Sitenize ait url kendini tekrar etmemekle birlikte uzun ve karmaşık olmamalıdır. Yani basit ve sade olmasına özen göstermelisiniz.
- Özgün İçerik: Bilgilendirici ve içeriği dolu içeriklerle Google’dan artı toplamanız mümkün.
- Sayfa Başlığı: Title etiketi içinde konumlandıracağınız sayfa başlığı anahtar kelimelerinizi içermelidir. Tüm sayfalarda tekrar eder şekilde başlık kullanımından kaçınmalısınız.
- Sayfada Geçirilen Süre: Tasarım ve yazılımsal içerikle doğrudan ilgili sayılabilecek bu konu için oldukça verimli şekilde zaman ayırmalı ve üstüne eğilmelisiniz.
- Anahtar Kelimeler: Oluşturulan içerikler anahtar kelimeler dikkate alınarak oluşturulmalı. Ayrıca, anahtar kelimeler içeriğin ilk paragrafında, sayfa başlığında, site genelinde ve meta açıklamasında yer alır şekilde kullanılmalıdır.
- Meta Açıklama: Ziyaretçilerin henüz sitenize görmeden gördüğü 156 karakterden oluşan metindir. Sayfa başlığı gibidir. Bu nedenle ziyaretçiyi sitenize çekebilmek adına bu noktada yaratıcılığınızı kullanmalısınız.
- Site Ağacı: Hem kullanıcıya hem de arama motoruna sayfada hangi dizin altında olduğunu belirtir.
- Sosyal Paylaşım Yönlendirmeleri: Sosyal sitelerde paylaşım yapmaları veya ziyaretçilerinizin sitenizi beğenmesi için bu butonları önemsemenizde fayda var.
- Canonical: Tekrar eden index sayıları için kullanmak zorunda olduğunuz etikettir.
- Schema Structured Data: Semantik ve data işaretlemede kullanılır.
- Seo Uyumlu Görseller: Sitenizde yer alan her görsel için optimizasyona önem vermelisiniz. Örneğin; görselin yüklenme süresi, açılış sayfanızın yüklenme süresi, …
- Site Haritası: XML ve HTML olarak ikiye ayrılır. İkiside farklı durumlar için site rehberi konumundadır.
Bunların uygulamanız gerekenlerden bazıları olup on page seo teknikleri içinde farklı uzmanlık alanları barındıran bir konudur. Yani sitenizin sayfa hızını düzenlemek kodlamayla ilgili teknik bir uzmana aitken sitenizin kategorileri altında yer verdiğiniz içerikleri düzenlemek başka bir uzmanın görevi olabilir. Bu noktada dikkat edilecek husus çalışılacak seo uzmanları hakkındadır.
Site içi seo biraz yüzeysel bakılabilir bir konu olabilmektedir. Yani yüzeysel uygulandığında backlink gibi birkaç unsurda eklendiğinde hızlıca yükselmeniz mümkün kılınabilir. Fakat zamanla bu yükseliş yerini gerilemeye bıracaktır. Önemsemeniz gereken bu anlamda etkili çalışmalarla elde edilecek kalıcılıktır.