Yaptığınız seo çalışmaları her zaman güçlü bir trafik çekmeyebilir. Bunun nedeni için doğru seo yapıp yapmadığınızı sorgulamalısınız. Kalitesiz içerikler, bozuk linkler vb gibi bir çok neden seo çalışmalarınızla olumsuz ilişkilidir. İşte genel olarak yapılan seo hataları ve çözümleri:
- Sözcük bakımından yetersiz içerikler:
Google, yapay zeka çalışmalarına hız vermiş olsada anahtar kelimelerinizle içeriğinizin hangi konuyla ilişkili olduğunu ona hatırlatmanız gerekiyor. Sayfadaki kelime sayısı ve bunların arama sonuçlarındaki pozisyonu arasında bir ilişki elbette var. Bu nedenle alakasızlaştırmadan olabildiğince detaycı içerikler yazmayı önemseyin.
- Bozuk linkler ve bağlantılar:
Arama motorları internet sitelerini tarar ve yönlendirmeleri dikkate alır. Bu nedenle bozuk link demek değer düşürmek anlamı da taşır. Arama motoru bu durumu zayıf kullanılabilirlik şeklinde algılar. Bu olumsuzluğu Google Search Console veya Screamingfrog kullanarak düzeltebilirsiniz. Aslında bu siteler kırık linkleri bulmanıza yardımcı olur. Sonrasında listeden yola çıkarak düzeltme yapmak size bırakılır.
- H1 başlığı birden çok olan sayfalar:
Her bir sayfa ilişkisel bilgi yapısı taşımalıdır. H1 etiketi sayfanın asıl amacını direkt olarak iletir nitelikte olmalıdır ve diğer tüm başlıklar bu amaca sahip çıkmalıdır. H1 etiketini içerik genelinde H2, H3 gibi etiketlerle desteklemeniz bir olumsuzluk teşkil etmez. Bu noktada dikkat edeceğiniz unsur arama motorları için değil kullanıcılar için yazmaya özen göstermeniz gerektiği konusu.
- Meta Description’a sahip olmayan sayfalar
Meta tanımları hem seo açısından değer görür hem de içeriğinizin reklamı niteliğindedir. Açıklamalarınızın yaratıcılığı sitenşze gereken trafiği çekecektir. Meta açıklaması yüksek tıklama oranı sağlama potansiyeline sahiptir. Bu nedenle etkileşimi artırır ve Google bunu görmezden gelmez. Bu yapıyı her bir sayfa için meta açıklamaları yazarak sağlayabilirsiniz. Bu açıklamaları çağrı şeklinde yazmanız dikkat çekebilir. Açıklamalarınız sırasında kalın puntolu kullanılan anahtar kelimelerin tıklanma oranınıza sağlayacağı katkıyı da gözardı etmemelisiniz.
- Başka bir seo hatası ise, kopya içerikli sayfalar:
Web sitenize eklediğiniz her bir içeriğin özgünlüğünü mutlaka kontrol edin. Farkında olmak zor olsa da bu drum sıralamanızı oldukça olumsuz etkileyebilir. Kopya içerik kullanan arşivleri robots.txt ile engelleyebilirsiniz.
- HTTPS şifreleme kullanılmaması:
HTTPS, internet sitenizi güvenli kıldığından kullanılması önerilen yöntemlerden. Büyük bir web siteniz varsa ve https geçişi yapmak istiyorsanız oldukça dikkatli çalışmalısınız. Çünkü yönlendirmeleriniz gibi birçok etken seo çözümü olarak önem taşıyacaktır. Google, Let’s encrypt projesini destelemekte olduğundan bunu ücretsiz kurmanızı da sağlar.
- Gereksiz uzun başlıklar:
En klasik seo hatasıdır. Temel anahtar kelimenizle başlığınızı bağdaştırmanız yeterli. Alakasız ve uzun başlıklarla kullanıcıları yormamaya dikkat edin. Her bir sayfada 512 piksel kullanabilirsiniz.
- Alternatif metne sahip olmayan görüntüler:
Alt etiketleri Google görüntü arama trafiğine katkı sağlar. İki neden için kullanışlı olduğu söylenebilir. Bunlardan ilki, görme bozukluğu olan kullanıcılar için seçenek metinlerin kullanılabilir olması; ikincisi ise, görüntü bozuksa alt metnin ortaya çıkması.