İş planı pazarlama planlarından farklı olmakla birlikte şirket dışındaki yatırımcıyı ikna etmek gibi hedefleri gerçekleştirebilmek için hazırlanır. Bu nedenle pazarlama planlarına göre, biraz daha geniştir. Tesis, ekipman yatırımları ve organizayonel konular da bu planda yer bulur. Aslında iş planı tamamen potansiyel yatırımcıya yöneliktir. Bu nedenle tüm iş planı hazırlıkları ikna edicilik adına yapılmalıdır. Plan net bir şekilde adım adım amaçlarınıza ulaşmanız adına size rehberlik eder. Bu anlamda iş planı hazırlamak için temelleri biz şöyle sıraladık:
- Pazar Analizi: Bu aşamada yapmanız gereken aslında hedef kitlenizi belirlemek. Yani ürün ya da hizmetinizi kimler kullanır? Yapacağınız araştırma bunu içermeli. Ayrıca bu pazarın büyüklüğü de önemli. Pazarı tanımladıktan sonra demografik bir analizle bu konunun üstesinden gelebilirsiniz.
- Detaylı Yaklaşım: Bir yatırımcı neyi merak eder sorularının tümünü cevaplayabilir nitelikte bir rapor sunmalısınız. İstatistikler ve grafikler bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır.
- Altyapı Çalışması: İş planını yazmaya başlamadan önce bir altyapı oluşturmalısınız. Firmanız neden var? Sunduğu hizmet ne ve ne gibi faydalar sağlıyor? Rekabet analizinde nasıl bir strateji izliyorsunuz? Firmanızın hedeflenen büyüme oranı nedir? Finansman kaynaklarınız ve finansal verileriniz yeterli mi? tüm bu sorular ve daha fazla yatırımcıların kararlarını etkileme de ayrı ayrı rol oynayacaktır. Başka bir konu da var ki yatırımcılar yalnızca finansman olarak kullanılmak istemezler. Yani onlarla neden çalışmak istediğinize dair başka nedenleriniz de olmalı.
Bu 3 aşamayı geçtikten sonra “İş planı nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabını verebiliriz.
- İşinizin ne olduğuna karar verip hedeflediğiniz satışı yaptınız. İşte bu noktada parça parça elde ettiğiniz tüm bilgileri artık bir araya toplama vakti.
- Bir iş planı taslağı hazırlayın. Sizce verimli bir iş planında olması gerekenler neler?
- İş planınızı bir kalıba oturtun. Yani ana başlıkları belirleyin ve zaten elde etmiş olduğunuz bilgileri doğru başlıkların altına girin.
Bu başlıklardan bazıları şöyle olabilir:
Pazar Analizi
Müşteri Analizi
Yönetici Özeti
Rakip Analizi
İş ve Gelir Modeli
Ürün ve Hizmetler
Pazarlama Stratejileri
Gerekli Kaynaklar
Müşteri Konumlama
Gereken Süreçler ve Yetkinlikler
Finansal Tablolar
- Kontrol küçük hataların kritik bir hal almasını önler. Oluşturduğunuz planı kontrol edin.