E-ticaret siteleri kategorilerle ürün satışı yapan siteler olarak aklımıza gelse de sadece ürün ekleyerek ya da satış yaparak gelir elde etme amacı gütmesine rağmen bir blog bölümünün sitede ayrılması ziyaretçi çekmek adına akıllıca düşünülmüş bir strateji olabilir. Arama motorlarında güncel bir site görüntüsüyle üst sıralara yerleşme, tanınan bir site haline gelme, ziyaretçi potansiyelini artırma, … gibi birçok artı blog bölümleriyle gelebilir. E-ticaret sitelerinde blog kullanımı ile ilgili diğer önemli noktalar ise şöyledir:
- Birçok site sahibi tumblr, blogspot gibi ücretsiz sitelerde hesap açarak paylaşımlarda bulunurlar. Ancak bu blog bölümünün sitenizde olduğunda getireceği etkinin aynısını yaratmaz. Elbette hiç blog kullanılmıyor olmasından daha faydalıdır ama ciddi bir getiri elde etmek için blog kısmını sitenize taşımalısınız. Böylece arama motorları tarafından güncelliğiniz daha anlaşılır olacaktır.
- Blog adresi de oldukça önemlidir. Bu adresi subdomain şeklinde alırsanız arama motorları bunu ayrı bir site şeklinde algılar ve asıl yaratılası etkiyi gözden kaçırmış olursunuz. Blogunuz “siteadi.com/blog” şeklinde kurulu olursa direk sitenize katkı sağlayabilir.
- Düzenli aralıklarla içerik girişleri seo açısından da büyük öneme sahip olup güncel kalmanız hem ziyaretçi sayınızı koruyacak hem de size yeni ziyaretçiler kazandıracaktır. Bu aynı zamanda arama motorlarının durumu farketmesi ve sizi ön sıralara çekmesi anlamı da taşır.
- Seo kuralları e-ticaret sitesi için blog yaparken en dikkate alınası unsurları kapsar. Kelime sayısı, anahtar kelimeler, özgün olmak ve daha fazlası makaleler için gereken faktörlerin kullanımından aslında seo aracılığıyla haberdarsınız.
- Hitabet blogunuzun dikkate alınması açısından önem taşımaktadır. Yani, yazdıklarınızla hedef kitlenizi dikkate alın. Örneğin, cep telefonları üzerine bir blogsa tutup burdan ev için duvar boyaları paylaşmanın bir anlamı yok. Sitenizi ziyaret edenlerin neden ziyaret ettiklerini unutmamalısınız.
- Samimiyeti elden bırakmayın. Ticari amaçlı sitelerde bu samimiyet elbette kurumsallıktan öteye geçmemeli. Dozunda birkaç espri kullanabilirsiniz belki.
- Yorum, bağ kurmak demektir. Yapıla yorumları karşılıksız bırakmazsanız tekrar geri dönüş bile alabilirsiniz. Yorum almanın okunmak, beğenilmek ve ilgi çekmek olduğunu bilerek her konunun altında yorum bölümü bulunmasına özen göstermelisiniz.
- E-ticaret sitenize ait direkt olarak satışa yönelik duyurularınızı blog bölümünden yapmamanızı öneririz. Bu durum ziyaretçi kaybetmenize bile neden olabilir. İlgi çekebilmek için siteye ait değişiklikler ya da kampanya, promosyon duyurularını blog bölümünden paylaşmak yerine bunun dışındaki içeriklere odaklanın.